Cum ne educam copiii pentru a le asigura un viitor mai bun

/ / Modificat: 2013-07-23
Cum ne educam copiii pentru a le asigura un viitor mai bun

Educatia primita in copilarie se reflecta din plin la maturitate, cand copilul iesit de sub "fusta" parintilor este nevoit sa se descurce, ca adult, intr-o societate greu de inteles si cu oportunitati destul de limitate si foarte competitive. Din acest motiv, specialistii recomanda parintilor sa educe copilul mic astfel incat sa devina o persoana capabila sa gaseasca parghiile necesare pentru a-si croi drumul usor catre un viitor stralucit.

Nu exista "cel mai bun mod" de a educa copilul pentru un viitor mai bun. Fiecare parinte isi educa copilul cum stie mai bine. Recomandarea specialistilor este ca parintii sa tina cont de vremurile pe care le traim in ceea ce priveste modelarea modului de a gandi si de a se purta al copilului. Nu mai poti educa copilul la fel ca in urma cu 20 de ani.

Astazi, trebuie sa tii cont de societatea in care traim, de pericolele si tentatiile ei, dar si de oportunitatile care exista, pentru a invata copilul sa supravietuiasca in aceasta lume, uneori salbatica, dar si sa reuseasca sa-si croiasca un viitor mai bun in viata.

Ofera-i dragoste si sprijin in fiecare zi!

Educatia se face cu dragoste si afectiune. Creste-ti copilul intr-un mediu afectuos si armonios. Nu conditiona niciodata iubirea pentru copil de comportamentul lui sau de altceva. Copilul trebuie sa stie si sa simta zilnic ca este iubit, apreciat si ca, indiferent de ce ar face, va avea parte intotdeauna de dragostea voastra.

Arata-i si declara-i zilnic copilului iubirea pe care i-o porti. Este unul dintre cele mai simple moduri prin care contribui la educatia unui copil de toata isprava.

Invata-l prin puterea exemplului si a experientei!

Copilul invata cele mai bune lectii de viata si principii de educatie din experienta si prin puterea exemplului. O metoda de a creste un copil capabil si descurcaret, cu un viitor promitator in fata, este sa ii oferi posibilitatea de a explora cat mai multe activitati. Il ajuta sa extraga mai usor invataturile necesare pentru viitor.

Evenimentele si situatiile variate la care este partas in copilarie il ajuta sa devina o persoana responsabila si independenta. Sunt doua calitati obligatorii de care are nevoie copilul pentru a-si cladi un viitor promitator.

Lasa-l sa greseasca si ajuta-l sa vada esecurile ca pe oportunitati!

Permite-i copilului sa se "loveasca de greutati" si ajuta-l sa se "ridice" atunci cand este cazut la pamant! Daca reusesti sa faci acest lucru, poti spune ca micutul tau va fi capabil sa treaca prin toate experientele neplacute ale vietii cu fruntea sus si sa-si croiasca singur viitorul bun pe care orice parinte si-l doreste pentru copilul lui.

Greselile sunt firesti, iar copilul trebuie sa stie acest lucru. Cu toate acestea, nu inseamna ca ele trebuie promovate sau incurajate in comportamentul lui. Explica-i copilului, ori de cate ori ai ocazia, ca este normal sa greseasca, dar ca astfel de actiuni au consecinte neplacute, pe care trebuie sa le infrunte responsabil.

Incurajeaza-l sa vada intotdeauna greselile ca oportunitati din care poate invata lectii importante de viata. Adesea, greselile atrag cu sine si esecurile, in fata carora copiii au tendinta de a claca. Nu uita ca la maturitate copilul va trece printr-o multime de situatii neplacute si va infrunta foarte multe esecuri, pe care este bine sa le exploateze si sa le depaseasca cu fruntea sus. Pentru asta, trebuie sa invete din greseli si esecuri inca de mic.

Ai grija sa ii explici ce pierde atunci cand esueaza in ceva, dar inainte de orice sa vada ceea ce poate castiga din acea experienta. Stimuleaza-l sa gaseasca solutii creative si interesante in situatii complicate, care par fara iesire. Il vor ajuta in viitor, cand va avea de infruntat o multime de situatii dificile.

Fundamentul educatiei unui copil descurcaret consta in deprinderea, inca din primii ani ai copilariei, a unor abilitati precum responsabilitatea, independenta, perseverenta, ambitia si motivatia.  

Invata-l valoarea banilor si rolul economiilor!

La asigurarea unui viitor mai bun al copilului contribuie, fie ca ne place sau nu, si banii. Resursele financiare iti permit sa oferi copilului o educatie mai buna, presarata cu multiple posibilitati de a-l inscrie la cursuri artistice, sporturi si alte activitati educative, greu accesibile in lipsa banilor.

Chiar daca adevarata educatie a copilului consta in inocularea unor principii de viata sanatoase si in deprinderea unor abilitati esentiale pentru viitor, banii sunt un mijloc esential pentru cladirea unui viitor mai bun pentru copil. Ideea ca "banii nu cresc in copaci, ci se muncesc cu sudoarea fruntii" este o lectie importanta de viata pe care o poate invata copilul cu privire la bani.

Educatia cu privire la valoarea banilor trebuie initiata din primii ani de viata. Copilul trebuie sa invete de mic care este rolul banilor, cum se castiga acestia, dar mai ales cum se economisesc si se cheltuie responsabil.

Invata copilul sa stranga banuti la pusculita, iar pe masura ce creste, sa faca economii pentru fondul de facultate sau pentru lucruri speciale pe care si le doreste. Doar invatandu-l sa fie strangator si sa faca economii va reusi sa se descurce in orice situatie si sa-si asigure un viitor mai bun.

Cultiva-i pasiunea pentru citit si scoala!

Pe principiul "ai carte, ai parte", toti copiii ar trebui sa priveasca educatia scolara si cititul ca doua dintre cele mai importante cai pe care le poate urma pentru avea parte de un viitor mai bun.

Placerea de a invata si citi se formeaza din primii ani de viata. Este de datoria ta sa ajuti copilul sa descopere pasiunea sau bucuria de a citi sau de a invata si de a intelege oportunitatile pe care studiul si scoala i le ofera in viitor.

Ca parinte, nu e de datoria sau responsabilitatea ta sa deschizi toate "usile" oportunitatilor pentru el. Nu ii oferi copilului totul pe tava! Lasa-l sa munceasca pentru tot ce primeste si motiveaza-l cu incurajari sa devina zilnic mai bun in tot ceea ce face. Trebuie sa fie constient ca de el insusi depinde cum va arata viitorul lui. Tu esti doar un imbold sau indrumator in tot acest proces complex de educatie!  

Pe ce crezi ca ar trebui sa pui accentul in educatia copilului tau pentru a-i asigura un viitor mai bun? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Educatie copii Educatie moderna copii Citit copii

Articole recomandate

Citeste si despre