Copilul la 1 an si 10 luni

/ / Modificat: 2024-09-17
Copilul la 1 an si 10 luni

Copilul la 22 luni (1 an si 10 luni) incepe sa isi formeze cate un tel pe care sa il urmeze cu orice pret.

Va avea idei clare despre ceea ce vrea sa realizeze precum rezolvarea unui puzzle specific varstei, iar daca ceva se intampla si nu isi poate indeplini telul, va fi foarte suparat si va protesta, asa ca trebuie incurajat si trebuie sa i se arate ca efortul sau nu a trecut neobservat.

Acum intervine si lupta pentru putere si te vei lovi de incapatanarea si opiniile copilului tau, insa cheia succesului in aceste situatii o reprezinta distragerea atentiei.

La varsta de 1 an si 10 luni (22 luni), independenta copilului isi intra in drepturi mai mult ca niciodata, insa nici temperamentul nu lasa prea mult garda jos si ii modeleaza din plin comportamentul. Etapa sfidarii si a acceselor de furie este in plina desfasurare si este posibil sa te afli intr-un impas in ceea ce priveste gasirea celor mai potrivite si eficiente metode de disciplinare! Important este sa-ti asculti cu atentie copilul si sa intelegi ce se intampla cu el in aceasta etapa a copilariei, pentru a gasi cele mai utile parghii de a-l educa! Invata sa faci fata tuturor noutatilor care te asteapta in dezvoltarea copilului la varsta de 1 an si 10 luni!  

Dezvoltarea fizica a copilului la 1 an si 10 luni

Copilul este tot timpul agitat si dornic sa alerge de colo pana colo. A descoperit alergatul si cataratul, iar toate "misiunile" lui de joaca se manifesta prin aceste abilitati noi. Datorita mobilitatii crescute de la aceasta varsta, micutul este capabil sa te imite intr-o multime de activitati pe care le intreprinzi. Nu ezita sa puna in practica unele miscari pe care le vede la tine si, daca nu esti atenta la el, s-ar putea sa-si puna in pericol siguranta.

In aceasta luna, mingea devine jucaria lui favorita, deoarece descopera cu succes abilitatea de a o lovi cu piciorul fara a se dezechilibra sau cadea. De asemenea, ar putea sa reuseasca chiar sa o arunce cu mainile, dovedind ca isi poate controla eficient manutele in acest scop. Copilului ii place sa se joace cu jucarii de mici dimensiuni, sa le sorteze si asocieze pe marimi, culori si alte criterii proprii de selectie.

Este momentul ideal sa ii adaugi puzzle-urile, lego-urile si din ce in ce mai multe jocuri de constructie printre activitatile de joaca. La o analiza mai atenta a copilului tau, iti poti da seama inca de pe acum daca are o preferinta pentru folosirea unei manute mai mult decat pentru alta, chiar daca este inca prea mic pentru a stabili cu exactitate daca este stangaci sau dreptaci. Poti sesiza insa o oarecare predilectie catre folosirea uneia dintre ele atunci cand tine lingurita, cand prinde obiectele sau se joaca.  

Comunicarea copilului la 1 an si 10 luni

Vocabularul tipic al unui copil de 22 de luni inglobeaza in jur de 20 de cuvinte, insa poate aduna si mai multe, daca esti stimulat corespunzator si crescut intr-un mediu interactiv. Desi poate pronunta in jur de 20 de cuvinte, pe care le asociaza in tot soiul de expresii si propozitii care pot parea fara inteles, copilul intelege mult mai multi termeni decat poate exprima. In plus, are abilitatea de a identifica si asocia usor termeni cu obiectele pe care acestia le descriu.

Capacitatea de a intelege si procesa informatia primita si de a face asocieri intre obiecte si cuvinte este o parte importanta din achizitia limbajului si dezvoltarea comunicarii de la aceasta varsta. O noutate este tendinta copilului de a imita inflectiunile vocii sau tonul tau in pronuntarea unor cuvinte, nu doar termenii propriu-zisi.

Invatarea limbajului si a vorbirii sunt importante in procesul de comunicare, dar si depridnerea abilitatii de a asculta are un rol esential in acest sens. In conversatiile zilnice pe care le ai cu cel mic, este important sa ii acorzi toata atentia atunci cand i te adresezi si sa nu il intrerupi cand vorbeste cu tine. Fii un model de comunicare pentru el si vei reusi mai usor sa il inveti sa vorbeasca si sa-si dezvolte abilitatile oratorice!  

Dezvoltarea emotionala a copilului la 1 an si 10 luni

Emotiile copilului incep sa se diversifice la aceasta varsta. Chiar daca intelege o multime de termeni si cuvinte si chiar reuseste sa pronunte cateva dintre ele, nu are inca dezvoltata abilitatea de a identifica si asocia starile emotionale cu termenii specifici lor. Din acest motiv, apeleaza la comportament pentru a-ti arata ca este fericit, furios, suparat, frustrat etc., adica pentru a-si exprima emotiile.

Daca la varsta de bebelus, sentimentele negative se manifestau prin plansete si cateva incruntari, modul de manifestare si exprimare a emotiilor inglobeaza comportamente noi si complexe la 22 de luni: accese de furie, tipete, lovituri, impins etc. Este indicat sa nu reactionezi agresiv la aceste comportamente indezirabile ale prichindelului, deoarece vei accentua conflictul. Incearca sa intelegi de ce se manifesta astfel, ajuta-l sa inteleaga ce simte si sa-si manifeste verbal emotiile, dar si sa le controleze corespunzator in diverse contexte.

Articole si informatii utile despre copilul de 22 luni (1 an si 10 luni)

Top alimente alergene la copiii mici

Cazaturile la bebelusi si copii

Alunga plictiseala copilului tau. Activitati distractive

Importanta Omega 3 pentru creierul copiilor

Ratia alimentara

Crese copii

Galbenusul crud in alimentatia copilului

Importanta jucariilor in dezvoltarea copilului

Alimentatia copilului la 1 an si 10 luni

La varsta de 22 de luni, copilul se descurca pe cont propriu atunci cand vine vorba de a se hrani singur. Inca mai are ceva probleme in a tine corect lingurita in mana, insa nu va stapani aceasta abilitate decat pe la varsta prescolara sau chiar scolara, cand invata sa tina creionul in mana pentru a scrie. Inca mai face putina mizerie in timpul mesei, dar cu rabdare si antrenament, in scurt timp, prichindelul va reusi sa manance ordonat.

Este o perioada in care poate deveni mofturos la unele alimente. Intrucatincepe sa-si impuna preferintele culinare si exista riscul sa refuze alimente foarte sanatoase si importante in cresterea lui, este momentul sa devii creativa in pregatirea mancarurilor pentru el. Strecoara alimentele pe care pare sa nu le mai manance cu drag in preparatele lui preferate, aranjeaza farfuriile cat mai creativ si mergi pe mana mirodeniilor si condimentelor pentru a le schimba gustul.  

Somnul copilului la 1 an si 10 luni

Copilul se apropie cu pasi repezi de implinirea primilor 2 anisori de viata, insa programul lui de somn nu sufera foarte mari modificari. In afara de faptul ca incepe sa adoarma ceva mai devreme decat de obicei, deoarece debordeaza de energie, programul si rutina de somn sunt aproximativ aceleasi. Doarme, in continuare, in jur de 13 ore pe zi, impartite in somn nocturn si de zi.

Somnul de noapte se intinde pe aproximativ 11-12 ore, iar cel de dupa-amiaza abia daca mai aduna 1-2 ore. In aceasta perioada, copilul tarverseaza o perioada noua, in care are de infruntat cosmaruri in timpul somnului. Este o misiune destul de grea pentru tine, care esti responsabila sa-l ajuti sa faca diferenta intre realitate si imaginar de la o varsta atat de frageda. Important este sa il asiguri ca este in siguranta si ca esti acolo pentru a-l proteja, orice s-ar intampla.  

Sursa foto: freepik

Taguri Puzzle copii Incapatanare copii Atentie Dezvoltare fizica copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre