Ghid de sanatate pentru copilul tau

/ / Modificat: 2011-05-30
Ghid de sanatate pentru copilul tau

art_1_sindromul_mortii_subiteLa fiecare varsta micutul tau este supus mai mult mai putin unor afectiuni comune sau unor riscuri pe care trebuie sa stii cum sa le controlezi. De la alergii la mancare, la febra si pana la primul ajutor in caz de nevoie, iata un ghid cu informatii utile pentru sanatatea copilului tau. Fii informata si pregatita sa faci fata oricarei situatii medicale!

Sindromul mortii subite la sugar

Inca din primele saptamani de viata trebuie sa monitorizezi cu atentie sanatatea celui mic. Acest sindrom este considerat prima cauza a deceselor in lume la bebelusii intre 1 si 2 luni. Desi nu se stie exact ce anume il determina, este bine sa fii informata cu privire la cateva masuri prin care sa minimizezi riscul la copilul tau:

  • amenajeaza-i un patut cat mai sigur (salteaua trebuie sa fie ferma si sa nu existe perne, maimutoaie de plus sau paturi in plus in patut);
  • nu il pune sa doarma cu tine in pat;
  • pune in tema toate persoanele care mai au grija de bebe cu privire la aceste masuri (bona, bunici, rude etc.)

art_febra_la_bebelusiFebra

Nu orice tip de febra trebuie tratat. Uneori, aceasta apare ca o reactie fireasca a corpului atunci cand se lupta cu o infectie. Atata timp cat copilul mananca, doarme, bea si se joaca, nu este necesar sa ii dai medicamente impotriva febrei, ci doar sa tratezi infectia. Temperatura la care este nevoie sa mergi de urgenta la medic cu micutul tau depinde de varsta si de simptomele pe care le manifetsa:

  • daca are 3 luni si o temperatura rectala de 37.8 grade C;
  • daca are intre 3 si 6 luni si o temperatura de 38.3 grade C sau mai mare;
  • daca are peste 6 luni;
  • o febra care masoara 39.4 grade C;

Cele mai eficiente modalitati de a lua temperatura copilului sunt cele orale si rectale (cel rectal masoara cel mai fidel temeperatura), iar medicamentele recomandate pentru diminuarea febrei la copii sunt acetaminofenul si ibuprofenul.

art_3_obezitateObezitatea (obiceiurile alimentare si miscarea fizica)

Obezitatea este unul dintre cele mai mari riscuri actuale la copii. De aceea, este bine sa ai in vedere cateva lucruri esentiale prin care sa il ajuti pe cel mic sa evite aceasta boala extrem de grava:

  • bebelusii care sunt alaptati la san au risc mai mic de a deveni obezi in copilarie;
  • urmeste cu atentie luarea excesiva in greutate de cand e foarte mic - s-a descoperit ca micutii care s-au ingrasat mai mult decat trebuia in primele 4 luni de viata, au ajuns obezi pana la varsta de 7 ani;
  • monitorizeaza-i constant greutatea si asigura-te ca e in parametri normali;
  • elimina sau limiteaza alimentele pline de grasimi din meniul copilului;
  • limiteaza timpul acestuia la tv sau la calculator si incurajeaza-l sa faca miscare;
  • limiteaza consumul de sucuri (chiar si naturale); da-i sa rontaie gustari sanatoase formate din fructe si legume;
  • limiteaza consumul de sticksuri, pufuleti si biscuiti.

Tratamente naturiste la mici accidente taieturi si zgarieturi:


  • curata bine cu apa simpla si usuca zona usor;
  • pentru a opri sangerarea aplica o presiune continua cu un prosop timp de cateva minute;
  • aplica un unguent antibacterian pe rana si bandajeaza;
  • muscatura de insecte - redu iritatia pielii cu lotiuni calmante sau antihistaminice orale ori topice (cu aplicare locala);
  • arsuri - calmeaz-o cu un jet de apa rece (nu cu gheata), usuca zona si apoi bandajeaza; intepatura de viespe - se scoate acul (daca e ramas acolo); se spala bine zona pentru a se indeparta veninul si lasa sa curga apa rece peste zona daca incepe sa se umfle;
  • pentru mancarimi sau iritati, foloseste un antihistaminic sau o crema cu hidrocortizon;

Starile emotionale la copii.

Cum iti dai seama ca e mai mult decat o proasta dispozitie?

art_semne_depresie_copilTulburarile de anxietate (tulburare obsesiv-compulsiva, fobii etc.) - simptome ca izolare, preocupare excesiva pentru anumite evenimente zilnice, lipsa chefului de a merge la petreceri sau de a se juca cu prietenii.

Depresia - 6% dintre copii sufera de aceasta afectiune si se caracterizeaza prin: apatie, letargie, tristete, iritabilitate, izolare sociala, probleme la scoala, extenuare, lipsa concentrarii, dureri de cap si de stomac frecvente.

Autism - primele semne sunt intarziere de vorbire, folosirea incorecta a limbajului, incapacitatea de a comunica nonverbal, lipsa interactiunii sociale, obsesii ale unor activitati zilnice.

ADHD - lipsa concentrarii si atentiei, incapacitatea de a sta intr-un singur loc chiar si putin timp sau neputinta de a-si controla impulsurile; performante scolare scazute etc.

Pericole de mediu

Fumatul pasiv

Expunerea la fumul de tigara poate incetini dezvoltarea si determina aparitia problemelor comportamentale la copil. Incercati sa va lasati de fumat sau macar sa fumati cat mai departe de camera si de locatia unde se afla bebelusul.

Intoxicatia cu plumb

Poate produce degenerari neurologice, deficiente de invatare si chiar si moartea copilului daca este expus constant. Spala frecvent manutele copilului si testeaza-ti casa pentru a descoperi daca exista niveluri mari de plumb (mai ales daca va mutati intr-o casa foarte veche).

Mucegai

Determina probleme la nivelul plamanilor pentru ca ei sunt inhalati prin caile respiratorii ale copiilor. Cele mai frecvente reactii sunt infectiile si problemele respiratorii. Curata casa cu produse antimucegai.

Taguri Sindrom moarte subita sugar Febra copii Alergii mancare copii Obezitate copii Tulburari vorbire Adhd copii Autism copii Depresie copii Fumat pasiv copii

Articole recomandate

Citeste si despre