Bauturile energizante sunt periculoase pentru copiii de orice varsta. Aceasta este concluzia la care au ajuns pediatrii care au analizat efectele acestora asupra sanatatii copiilor. Ele sunt considerate nesanatoase din cauza continutului crescut de cafeina si alte stimulente pe care le contin. Acestia risca probleme cu tensiunea arteriala, dantura, somnul sau greutatea!
Copiii mici nu au voie sa bea deloc astfel de bauturi. Insa pericolul apare chiar si in randul celor maricei, chiar si adolescentilor. Bauturile energizante au ajuns o tendinta la moda in randul tinerilor copii. Ele inlocuiesc ori completeaza cafeaua de dimineata, ceea ce ii expune unor riscuri crescute.
Cum afecteaza bauturile energizante sanatatea copiilor?
Bauturile energizante contin cafeina, ceea ce reprezinta o problema la copii. Pe langa faptul ca ii poate face dependenti de aceasta, creeaza de cele mai multe ori insomnii. Cafeina are efectul de a creste tensiunea arteriala si de a mari pulsul copiilor. Ingredientele din compozitia bauturilor energizante de multe ori amplifica efectul acesteia in corp.
Prin continutul lor bogat in zahar sau indulcitori aceste bauturi aduc un aport semnificativ de calorii in organismul copiilor. Ele sunt calorii de care micutul nu are nevoie si care il predispun cu usurinta la supraponderalitate sau obezitate in foarte scurt timp. Zaharul consumat prin aceste bauturi are un efect negativ si asupra danturii lor. Acestia sunt predispusi cu usurinta la carii sau eroziune dentara.
Energizantele isi pun amprenta si asupra starii emotionale a copiilor. Stimulentele pe care le contin ii agita si pot creste nivelul de anxietate al acestora. Unii copii sunt tratati pentru anumite probleme cu medicatie care contine cafeina. Un exemplu in acest sens este ADHD. Consumul unor bauturi energizante reprezinta un adaos de cafeina in corp, ceea ce poate provoca mari probleme organismului.
Este adevarat ca la varsta adolescentina copii pot bea cafea sau bauturi care contin cafeina. Indicat este sa il obisnuiesti fara astfel de stimulente. De altfel este bine sa il inveti pe copil sa bea cantitati limitate de bauturi care contin cafeina. Este important sa vorbesti cu el si sa ii explici ca aceste bauturi nu se beau ca pe apa sau ca pe suc. Atunci cand ti-e sete.
Vorbeste-i despre cafeina si efectele ei nocive in organism si despre importanta limitarii acestor bauturi. Si tu, ca parinte, trebuie sa fii un exemplu pentru el cand vine vorba de consumul de cafea sau de energizante. De obicei, copiii preiau obiceiurile familiei atunci cand cresc. Daca ei vad ca parintii lor beau 3-4 cafele pe zi sau ca in casa se consuma energizante vor fi tentati sa faca acelasi lucru.
Ce contin bauturile energizante si care este diferenta intre ele si bauturile pentru sportivi?
Desi sunt promovate ca fiind extrem de sanatoase si utile, ele sunt pline de conservanti, cafeina si calorii care afecteaza sanatatea copiilor. Majoritatea confunda bauturile energizante cu cele pentru sportivi.
Ele nu intra in aceeasi categorie si au roluri diferite. Bauturile pentru sportivi contin carbohidrati, minerale, electroliti, arome si calorii. Sunt promovate ca avand rolul de a inlocui apa si electrolitii pierduti in urma activitatii fizice in exces, prin transpiratie.
Acestea nu contin cafeina si vin in ajutorul sportivilor. Insa nici ele nu sunt recomandate copiilor. Bauturile sportive sunt create pentru adulti. Continutul lor nu este eficient in cazul copiilor. Specialistii avertizeaza ca apa este cea mai indicata pentru a substitui electrolitii pierduti in urma efortului fizic prelungit.
Incurajeaza copilul sa bea cat mai multa apa si sa evite sucurile!
Bauturile energizante sunt pline de cafeina si alte stimulente ca guarana sau taurina. Unele dintre ele contin peste 500 mg de cafeina, adica de 14 ori mai mult decat o ceasca de cafea. Cantitatea fiind foarte mare, nu este recomandata nici macar adultilor si este interzisa copiilor.