Medicul pedodont
Din cauza imaturitatii fizice, emotionale si sociale a pacientului-copil, acesta nu va sti sa faca fata situatiilor stresante sau durerii cauzate de unele afectiuni din sfera cavitatii orale.
De aceea, alegerea unei medic specializat in lucrul cu copii este indicata inca de la prima vizita in cabinetul stomatologic. Medicul dentist care se ocupa de tratarea dintilor de lapte si a celor definitivi, proaspat erupti la bebelusi, copii si adolescenti se numeste medic pedodont.
Pentru a deveni specialist in stomatologie pediatrica un medic dentist trebuie sa urmeze, la terminarea celor 6 ani de facultate, 2-3 ani de specializare practica si teoretica.
Ce trebuie sa stie sa faca un medic pedodont bun?
Sa interactioneze eficient cu pacientul-copil: chiar si in cazul unei urgente el va reusi sa comunice cu micutul si sa-i tempereze reactiile.
Sa aiba o atitudine pozitiva si sa il incurajeze pe copil, atunci cand acesta plange sau traverseaza o criza emotionala, declansata de o durere reala sau de anxietate. Acesta poate sa-si imagineze o poveste sau un joc, in care eroul sa fie chiar micul pacient. Copilul va uita astfel unde se afla, ce i se intampla si se va concentra pe participarea la joc.
Sa creeze o atmosfera primitoare, vesela, cu culori energice, desene, care ii distrag atentia copilului. Medicul pedodont cel mai adesea poarta halate colorate, cu diverse desene si imprimeuri amuzante, pentru a evita "fobia halatului alb".
Sa poata sfatui parintele atunci cand este cazul, sa se adreseze specialistului ortodont pentru a i aplica copilului un aparat dentar fix sau mobil. Utilizarea din timp a aparatului dentar poate preveni inghesuirile dintilor si efectele nedorite ale acestora. Cu cat aparatul este purtat mai devreme, cu atat aranjarea dintilor pe arcade se face mai repede si mai usor (aparatul trebuie purtat mai putin la copii decat la adulti).
Sa-l poata instrui pe cel mic cu privire la etapele igienei orale zilnice, atunci cand acesta ajunge la varsta la care le poate efectua singur, fara ajutorul unui adult: cum sa efectueze un periaj dentar corect, cum sa foloseasca apa de gura si ata dentara.
Asadar, pacientul – copil merita o atentia deosebita atunci cand vorbim de profilaxia sau tratamentul afectiunilor oro-dentare, iar medicul pedodont este cel mai in masura sa i-o ofere.
Articol oferit de comunitatea www.doctoruldedinti.info