6 temeri frecvente ale taticilor

/ / Modificat: 2013-09-25
6 temeri frecvente ale taticilor

Inca din primul moment in care afla ca va deveni tatic, in mintea barbatului incep sa rasara intrebari, dileme si temeri legate de ceea ce il asteapta ca parinte. Insa, dupa nasterea copilului, cand se vede cu un bebe in brate, acestea se inmultesc inzecit!

Iata care sunt principalele temeri care trec prin mintea unui tatic si solutiile pentru depasirea lor, pentru a se putea bucura de toate momentele emotionante din cresterea copilului sau!

Desi, mamicile sunt mai fricoase din fire, nici taticii nu sunt protejati de aceste sentimente negative, care le macina gandurile si ii impovareaza. Poate ca le mascheaza ceva mai bine decat mamicile, insa ele exista si umbresc, adesea, bucuria de a fi parinti.

Esti unul dintre taticii care au intrebari, dileme, confuzii si temeri legate de viata de parinte? Noi iti oferim solutii si metode de a depasi cateva dintre cele mai frecvente griji care incearca in general, taticii! Ale tare care sunt?  

Teama ca nu iti vei iubi copilul si ca nu te vei atasa cu el

Iti doresti sa devii parinte, dar exista cateva framantari care nu iti dau pace si pe care, poate, esti stanjenit sa le spui cu voce tare. Daca printre acestea se numara si dileme precum - Oare imi voi iubi copilul? Daca nu ma voi putea atasa de el? Daca nu ma va iubi?, afla ca nu esti singurul care trece prin astfel de stari de anxietate.

tatic-bebelus

Atat mamicile, cat si taticii in devenire se intreaba frecvent daca vor ajunge sa-si iubeasca copilul. Este o emotie naturala, care apare din teama de necunoscut, insa care adesea dispare instantaneu in momentul in care bebelusul vine pe lume.

Toate gandurile negre si temerile legate de sentimentele pentru el se risipesc atunci cand iti vei tine, prima oara, bebelusul in brate. Este o iubire care apare instant, este unica, inaltatoare si nu poate fi descrisa in cuvinte. Trebuie doar sa ai rabdare sa o experimentezi!

In situatia in care aceste sentimente nu te coplesesc si pari sa fii foarte distant emotional de copil, este posibil sa suferi de depresie postpartum. Aceasta afectiune este mai frecventa la mamici, dar poate aparea si la tatici. Apeleaza la un psiholog pentru a o depasi cu succes sau vorbeste cu cei dragi despre aceasta problema!  

Frica de responsabilitate

  Nu uiti nicio clipa ca esti "stalpul" casei si ca familia ta se bazeaza pe tine in aproape orice, ceea ce este o responsabilitate imensa. Atunci cand te pregatesti sa devii parinte, iti dai seama ca este un angajament pe viata, lucru care te sperie foarte tare.

relatie-tata-bebe

Gandul ca nu mai poti da niciodata inapoi si ca toata viata ta se va invarti in jurul copilului iti creeaza o stare de anxietate. Cel mai indicat este sa iei lucrurile pe rand si sa nu te lasi coplesit de anticiparea unor probleme care vor avea loc peste foarte multi ani sau poate nu vor avea loc deloc.

Invata sa te bucuri de tot ce iti ofera statutul de parinte si de bucuriile pe care copilul ti le daruieste in fiecare zi prin gesturi atat de simple - zambete, imbratisari etc. Traieste prezentul si bucura-te de el cat poti de mult!  

Frica de a nu fi un parinte bun

Nu ai mai fost pana acum parinte, iar teama de necunoscut iti da fiori reci pe spate si ganduri negre care nu-ti dau pace? Nu te ingrijora! Este normal sa iti fie frica de ceva ce nu cunosti si nu poti controla. Insa, important este sa fii constient ca nu exista reguli clare legate de cum sa fii parinte bun.

relatie_tatic_copil

Fiecare parinte este bun in felul lui, iar cresterea unui copil demn de toata lauda sta in cateva ingrediente secrete, dar simple, la indemana oricui. Ofera-i multa afectiune, fii prezent cat mai mult in viata lui si impune-i o disciplina si educatie corespunzatoare - este suficient pentru a te asigura ca micutul tau va fi sanatos, putenic si fericit.

Teama ca odata cu venirea copilului, nu vei mai avea viata personala

Libertatea de care dispui inainte sa devii tatic incepe sa fie, treptat, ingradita odata cu nasterea copilului, ceea ce iti poate crea sentimente de frustrare. Programul tau zilnic si de distractie va fi dat peste cap, iar iesirile cu prietenii si antrenamentele de fotbal cu care te relaxai saptamanal ar putea fi inlocuite cu schimbat scutece, incalzit biberoane si hranit bebelusul.

Ti se poate parea frustrant acum, cand bebe nu a venit inca pe lume, insa din momentul in care il vei tine in brate, vei constata ca tu vei fi cel care nu va dori sa se mai desprinda de el si sa mai iasa in oras.

Daca vei tanji dupa momentele tale de respiro, care te relaxau, afla ca a fi parinte nu este o "inchisoare" pe viata. Exista o sumedenie de metode prin care le mai poti pune in practica. Daca tu si mamica sunteti buni organizatori, comunicati deschis si va intelegeti si respectati nevoile, viata ta de pana acum nu se va schimba semnificativ.  

Frica de a nu putea asigura o educatie buna copilului

Una dintre temerile cu care te-ai putea confrunta este legata de posibilitatile financiare si de oportunitatile, uneori limitate, pe care le ai in asigurarea celei mai bune educatii pentru copil. Orice parinte vrea cea mai buna scoala pentru copil, cele mai noi si interesante cursuri sau jucarii si o multime de alte lucruri care, in general, sunt foarte costisitoare.

implicare_tata_crestere_copil

Inca de dinaintea nasterii bebelusului si pana tarziu, in copilaria lui, mintea ta se va transforma intr-un calculator non-stop, care va face adunari, scaderi, inmultiri si impartiri pentru a stabili bugetul familiei si a asigura un viitor cat mai bun acesteia.

Teama ca nu vei fi alaturi de el in momente-cheie

La fel ca orice tatic modern, coplesit de ore peste program la munca, griji si probleme personale consumatoare de timp, ti-e teama ca nu vei putea petrece suficient timp alaturi de copil si ca vei rata momente importante din viata lui.

Este o teama justificata, insa daca esti atent ca timpul petrecut alaturi de el sa fie constructiv, vei constata singur ca nu cantitatea conteaza, ci calitatea.  

Tu cu ce alte temeri specifice taticilor te confrunti? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Proaspeti tatici

Articole recomandate

Citeste si despre