Sindromul Edwards (trisomia 18)

| | Actualizat: 2014-08-14 16:32:10

Sindromul Edwards (trisomia 18)

Sindromul Edwards sau trisomia 18 este un sindrom plurimalformativ sever, cauzat de o anomalie cromozomiala caracterizata de prezenta unui cromozom 18 suplimentar. Este a doua anomalie autozomala ca frecventa dupa sindromul Down, la care sarcina poate ajunge la termen.

Prevalenta este de 1:6000-1:8000 de nou-nascuti vii si 80% din copiii afectati sunt de sex feminin. Majoritatea sarcinilor se opresc insa in evolutie inainte de termen (mai ales in primele doua trimestre de sarcina), ceea ce inseamna ca incidenta bolii la momentul conceptiei este mai mare.  Incidenta bolii creste odata cu varsta mamei.

Cauze - genetice

Materialul genetic suplimentar al cromozomului 18 (complet sau partial) care determina aparitia sindromului, apare de cele mai multe ori inainte de formarea embrionului, adica el este deja prezent intr-unul din gameti (ovocit sau spermatozoid), de regula in ovocitele mamei.

Un gamet normal contine 23 de cromozomi (set haploid), astfel incat prin fertilizarea unui ovocit cu un spermatozoid rezulta un embrion cu 46 de cromozomi (setul genetic complet, diploid, caracteristic speciei umane).

In trisomia 18 libera si omogena (adica in situatia in care toate celulele organismului sunt identice din punct de vedere al materialului genetic si contin cate 47 de cromozomi), embrionul anormal rezulta prin fertilizarea unui gamet normal cu 23 de cromozomi, cu unul anormal cu 24 de cromozomi. Gametii anormali apar prin erori de diviziune celulara (non-disjunctie), in cursul etapelor de "maturare" caracteristice formarii gametilor.

In trisomia partiala 18, o parte din ADN-ul cromozomului 18 este atasata de alt cromozom (translocatie). Ca urmare, persoana afectata va avea cele doua copii normale ale cromozomului 18 si, in plus, un fragment suplimentar translocat pe alt cromozom. Aceasta forma de trisomie este rara, iar manifestarile clinice sunt mai putin severe fata de trisomia 18 libera si omogena.

A treia varianta este trisomia 18 in mozaic. Ea apare dupa formarea unui embrion normal, cu 46 de cromozomi (rezultat prin fertilizarea a doi gameti normali), urmata de erori in diviziunile celulare ulterioare ale embrionului. Consecinta este prezenta in acelasi organism a doua linii celulare diferite genetic, una normala cu 46 si alta anormala cu 47 de cromozomi. Severitatea manifestarilor clinice depinde de procentul de celule anormale.

Semne clinice

Copiii cu sindrom Edwards pot prezenta urmatoarele:

  • malformatii cardiace – defect sept atrial sau ventricular, persistenta de canal arterial, tetralogie Fallot etc.
  • malformatii renale – rinichi "in potcoava"
  • omfalocel (defect de perete abdominal cu protruzia intestinelor in afara abdomenului)
  • dismorfism facial (anomalii ale fetei), cu: microcefalie (cap de dimensiuni reduse), occiput proeminent, urechi malformate, jos inserate fata de pozitia normala, hipertelorism (distanta interoculara crescuta), fante palpebrale inguste, ptoza palpebrala (anomalii ale pleoapelor), despicatura labiala sau palatina ("buza de iepure" sau "gura de lup"), micrognatie (barbie mica)
  • artrogripoza (contracturi ale articulatiilor)
  • anomalii ale membrelor: caracteristice sunt: pozitia anormala a degetelor mainii – degetele II si V suprapuse peste degetele III si IV; calcaiul "in piolet", haluce in dorsiflexie; alte anomalii ale membrelor: absenta radiusului (unul din oasele antebratului), police hipoplazic (degetul mare de la mana de dimensiuni reduse), anomalii ale unghiilor, sindactilie ale degetelor II si III la picioare (degete unite)
  • criptorhidism (testicole necoborate in scrot)
  • retard al cresterii, dificultati de alimentare (prin tulburari de deglutitie)

In timpul sarcinii, poate fi depistata ecografic si prezenta chisturilor de plex coroid (colectii lichidiene la nivel cerebral – marker ecografic sugestiv) si polihidramniosul (lichid amniotic in exces).

Diagnostic

Prenatal

  • teste de screening serologic matern: bitest (dozare de beta hCG si PAPP-A) in trimestrul I de sarcina, sau triplu test (dozare de AFP, beta hCG si estriol liber) in trimestrul II
  • ecografie de trimestrul I 

Confirmarea diagnosticului suspicionat pe baza ecografiei si a testelor de screening se face fie prin biopsie de vilozitati coriale (in trimestrul I), fie prin amniocenteza (in trimestrul II) si cariotipul (analiza cromozomilor) celulelor fetale.

Postnatal

Examenul clinic al nou-nascutului sugestiv pentru sindrom Edwards impune analiza cromozomilor prin cariotipul din sange periferic.

Tratament

Din pacate, trisomia 18 nu are tratament curativ (nu se vindeca). Nou-nascutii au nevoie de ingrijire speciala, in sectii de terapie intensiva (70% din decese se produc prin stop respirator, urmat de stop cardiac). 

Pentru cei care supravietuiesc dupa perioada neo-natala este recomandata corectia chirurgicala a malformatiilor si anomaliilor congenitale (cand acest lucru este posibil), kinetoterapie, consiliere psihologica.

Prognostic

De cele mai multe ori, sindromul Edwards este diagnosticat in timpul sarcinii, prin biopsie de vilozitati coriale sau amniocenteza. Majoritatea sarcinilor se soldeaza cu avort sau moarte fetala intrauterina.

Dintre sarcinile care ajung la termen, jumatate din nou-nascuti nu supravietuiesc mai mult de o saptamana, durata medie de viata este de 15 zile. Cca. 5-8% din copii supravietuiesc peste varsta de un 1 an, de obicei cazurile mai putin afectate clinic (trisomia partiala sau in mozaic).

Dr. Mustata Andreea

Medic primar genetica medicala

Embriolog senior

Embriolog senior acreditat Societatea Europeana de Medicina Reproductiva si Embriologie (ESHRE)

Citeste si despre