Saptamana 24 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-23
Saptamana 24 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Saptamana 24 de sarcina reprezinta un prag important in dezvoltarea bebelusului si un moment emotionant pentru mamici. De la aceasta varsta de sarcina, fatul este considerat bebelus viabil in termeni medicali, fiind mult mai dezvoltat acum, in comparatie cu doar cateva zile in urma.

Unii feti nascuti in aceasta saptamana pot supravietui daca sunt asistati corespunzator si daca nu sufera complicatii. Este insa clar ca trebuie in continuare sa ai grija de tine si de bebelusul tau, pentru a evita riscurile cunoscute ca fiind asociate cu nasterea prematura.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 24 de sarcina

Bebelusul tau continua sa se dezvolte intr-un ritm rapid, fiind cu aproximativ 100 grame mai greu decat in saptamana 23. Asta inseamna ca are cam 650 de grame greutate. In ce priveste lungimea, are aproape 30 de centimetri si o silueta subtire, fiind cam cat un porumb de lung. In saptamanile ce vin, va incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un nou-nascut.

saptamana 24 de sarcina

Sarcina la 24 de saptamani: cum creste bebelusul tau

Creierul si sistemul nervos al copilului, dar si plamanii se dezvolta mai rapid in aceasta perioada.Faptul ca la acest moment bebelusul are sanse mai mari de supravietuire fata de acum circa o saptamana este datorat unei mai bune dezvoltari a plamanilor. Caile aeriene arata in saptamana 24 ca un copacel, acestea divizandu-se in din ce in ce mai multe ramificatii, pana cand se formeaza la capatul lor saci alveolari.

Creierul se maturizeaza si el in ritm alert, impulsurile electrice de la nivelul acestui organ fiind deja similare celor care vor fi inregistrate la termen. De asemenea, celulele care ii permit bebelusului sa fie constient se dezvolta si ele, facandu-l capabil sa tina minte vocea ta. Cortexul, responsabil cu gandirea, se maturizeaza din ce in ce mai mult.

Capacitatea de a suge este in aceasta etapa destul de inaintata, dar inca nu completa, astfel ca daca s-ar naste acum bebelusul nu ar fi in stare sa suga.

Expresiile fetei devin din ce in ce mai clare, continuand sa evolueze. Astfel, daca la 24 de saptamani bebelusul poate sa faca o singura miscare intr-un anumit moment (cum ar fi sa isi intinda buzele), pana la 35 de saptamani acesta va putea sa faca si trei miscari in acelasi timp (cum ar fi sa isi intinda buzele, sa coboare putin sprancenele si chiar sa se incrunte).

Pielea este inca subtire si translucida, dar isi va schimba structura in curand.

In saptamana 24 fatul incepe sa aiba perceptia pozitiei sale in interiorul sacului amniotic (daca este cu capul in jos sau cu partea dreapta in sus). Acest lucru se datoreaza dezvoltarii urechii interne care este responsabila cu echilibrul si perceptia pozitiei.

Bebelusii nascuti prematur in saptamana 24 au o sansa sa supravietuiasca daca sunt ingrijiti in unitati specializate de terapie neonatala de gradul III. Nu toate maternitatile din Romania au insa unitati de terapie neonantala specializata, astfel ca gravidele cu risc de nastere prematura trebuie indrumate catre centre unde ele si nou-nascutii pot primi cea mai buna ingrijire. Pe masura ce bebelusul creste si se dezvolta, ii cresc si sansele de a supravietui in cazul unei nasteri inainte de termen. Cu toate acestea, complicatiile grave pot aparea in continuare.

saptamana-24-sarcina

Citeste: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 24 de sarcina?

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cate luni inseamna 24 de saptamani de sarcina?

La 24 de saptamani esti insarcinata in 6 luni.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 24 de sarcina?

Organismul tau sufera si el schimbari in continuare. In ultimele saptamani, partea superioara a uterului s-a ridicat in zona de deasupra buricului si este de dimensiunea unei mingi de fotbal. Poti sa simti fundul uterului daca iti palpezi abdomenul. De asemenea, atat tu cat si partenerul tau puteti simti miscarile frecvente ale bebelusului. Fa-ti timp sa tii mana pe burtica si sa vorbesti cu bebelusul tau.

In aceasta saptamana, la femeile cu o greutate normala inainte de sarcina, surplusul ar trebui sa fie undeva intre 6,3 kilograme si 7,3. Daca este insa mai mult, nu te stresa prea tare. Este intr-adevar bine ca acumularea de kilograme in plus sa fie in parametri, dar daca se intampla sa fie si peste limite nu e o tragedie.

Simptome frecvente la 24 de saptamani de sarcina

Cam din aceasta perioada apar durerile de spate, care s-ar putea sa se inrautateasca pe masura ce va trece timpul, pentru ca uterul se va mari si mai mult si va presa mai tare coloana vertebrala. In plus, muschii spatelui vor trebui sa sustina o greutate din ce in ce mai mare. Daca ai insa dureri severe, anunta imediat medicul.

De asemenea, in saptamana aceasta s-ar putea sa ai parte de dureri si umflare la nivelul mainilor. Tine in congelator un pachet de gheata si aplica-l pe maini cand simti ca se umfla sau te dor. Multe gravide fac, mai ales in trimestrul III de sarcina, sindrom de tunel carpian – au furnicaturi la nivelul mainilor, scapa obiecte din mana si au mainile umflate. Daca aceste simptome apar de pe acum si sunt suparatoare, trebuie sa te adresezi medicului. Vestea buna este ca trec dupa nastere.

La fel, in saptamana 24 de sarcina s-ar putea sa te confrunti cu picioare umflate. Ai grija insa! Daca observi o umflare brusca, o umflare la fata, la maini sau inegala (la un picior da, si la celalalt nu), atunci suna-ti imediat medicul deoarece acestea sunt semne de preeclampsie, afectiune periculoasa in sarcina.

In plus, se pot face simtite si crampele musculare, care de obicei sunt semn de deshidratare. Intinde-ti picioarele si plimba-te cat de des poti, bea apa mai multa si nu uita sa mentionezi doctorului ca le ai. Chiar daca nu sunt un simptom ingrijorator, pot fi uneori un semn ce indica o alta problema.

La acest capitol trebuie mentionata si linia neagra (linea nigra) de pe lungimea burticii (pana la buric sau chiar si peste buric la unele mamici), care in aceasta saptamana poate sa apara (in cazul in care nu a aparut), sau se poate accentua daca se vede deja. Linea nigra este legata de hormonii sarcinii si dispare la cateva saptamani sau cateva luni dupa nastere. Nu toate femeile au insa aceasta linie astfel ca daca lipseste nu trebuie sa te ingrijorezi.

Tot schimbarile hormonale pot face ca femeile insarcinate sa isi simta ochii uscati si nisiposi. In cazul in care te confrunti cu aceasta problema, incearca sa nu freci ochii, deoarece vei agrava situatia si poti favoriza si aparitia unei infectii. In schimb, poti incerca sa iti cumperi un umidificator pentru acasa si sa pui comprese reci din cand in cand. Daca niciuna din aceste metode nu functioneaza, anunta medicul.

Recomandari pe aceeasi tema:

5 consecinte ale nasterii premature

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Stresul in sarcina creste riscul de ADHD la copil

5 lucruri importante de stiut despre prematuri

Toxemia de sarcina (gravidica)

Analize si investigatii in saptamana 24 de sarcina

Cele mai multe femei fac un test de toleranta orala la glucoza in aceasta perioada. Testul presupune masurarea glicemiei prin recoltarea de sange de 3 ori: prima data a jeun (pe stomacul gol, nu ai voie nici sa bei apa inainte de recoltare), apoi o sa bei o solutie din apa si glucoza. Urmeaza a doua recoltare - la o ora de la prima recoltare si de la administrarea glucozei si, a treia recoltare, la doua ore de la administrarea glucozei.

Daca rezultatele de la test au valori anormale vei face teste suplimentare pentru depistarea diabetului in sarcina. Un diabet in sarcina, lasat netratat, poate duce la anomalii ale fatului, probleme respiratorii, bebelusi cu greutate mai mare si poate creste riscul necesitatii unei nasteri prin cezariana. De asemenea, copilul va fi expus riscului unor complicatii dupa nastere, cum ar fi un nivel scazut de zahar in sange.

Ce sa faci in saptamana 24 de sarcina

Acum, gratie faptului ca fatul este in mod oficial un bebelus, este poate cel mai potrivit moment sa te gandesti la nume pentru puiutul tau. Alegerea numelui poate fi destul de dificila, si un proces de durata, nu doar pentru faptul ca trebuie sa ajungi la un numitor comun impreuna cu sotul (poate si cu nasii sau chiar cu parintii si socrii), ci si pentru ca in zilele noastre variantele sunt mult mai numeroase.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 24 de sarcina

Asadar, fie ca optezi pentru un singur prenume, sau mai multe, fie ca alegi un nume romanesc, sau unul de proveniena straina, in aceasta saptamana ai un motiv solid pentru a incepe sa faci cautari.

Saptamana 23 de sarcina | Saptamana 25 de sarcina

Taguri Saptamani sarcina Nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre